De evolutie van de overall

Simone van Heumen

Boer in blauwe overall met koeën op de achtergrond

In de fascinerende geschiedenis van werkkleding heeft de overall een prominente rol gespeeld. Van zijn bescheiden oorsprong als 'ketelpak' tot zijn evolutie naar een essentieel kledingstuk voor vakmensen over de hele wereld, heeft de overall een opmerkelijke transformatie ondergaan. In dit artikel duiken we dieper in op de evolutie van de overall en zijn belangrijke rol in de wereld van de arbeid.

De eerste overalls

De eerste overalls, oorspronkelijk 'ketelpak' genoemd, danken hun naam aan medewerkers die ketels schoonmaakten. Dit kledingstuk, ooit geschreven als ‘over all’, bedekte het gehele lichaam. Al in de 18e eeuw verschenen ze in literatuur, toen vaak gemaakt van denim. Het merk Levi’s speelde een cruciale rol in de productie door de eerste overalls op grote schaal te vervaardigen.

Ontworpen om te beschermen

Overalls werden ontworpen met bescherming als hoofddoel, doordat ze het hele lichaam bedekten. In 1890 hanteerde Levi’s dan ook de slogan ‘Never rip, never tear’, om de duurzaamheid te benadrukken. Dankzij betaalbare fabricage en veiligheidsvoordelen begonnen steeds meer vakmensen overalls te dragen. Hun populariteit groeide snel vanwege de praktische voordelen en het comfort.

Ons aanbod overalls

Ontdek ons assortiment aan overalls, inclusief Amerikaanse overalls en bodybroeken. Voor jouw gemak hebben we de brandvertragende en reflecterende opties overzichtelijk samengebracht. Blader door ons aanbod en kies de juiste overall die past bij jouw behoeften en veiligheidsvereisten.