Waarom draagt een schilder witte kleding?

Simone van Heumen

Views: 7
Schilder in witte kleding met een roller in zijn hand

Deze vraag intrigeert velen bij het zien van een schilder aan het werk. Het traditionele witte uniform gaat verder dan alleen een esthetische keuze: het dient meerdere praktische functies. Van het behouden van koelte tijdens het werk tot het verbeteren van de zichtbaarheid van verfvlekken voor veiligheidsdoeleinden, de redenen zijn zowel historisch als hedendaags gegrond. In dit artikel verkennen we de diverse beweegredenen achter deze opvallende kleurkeuze in de schildersbranche.

1.     Wit houdt koel

Schilders kiezen vaak voor witte kleding omdat deze kleur koel blijft, zowel binnen als buiten. Deze kleurkeuze helpt bij het reguleren van de lichaamstemperatuur tijdens het werken onder verschillende omstandigheden. Witte kleding draagt ook bij aan een professionele uitstraling. Het maakt schilders direct herkenbaar, wat vertrouwen wekt bij klanten.

2.     Het mengen van de verf

Het dragen van witte kleding biedt praktische voordelen tijdens het mengen van verf. Tegen een witte achtergrond kunnen schilders de ware kleuren van de verf beter zien. Dit zorgt ervoor dat de kleurkeuze en het mengproces nauwkeuriger verlopen. Bovendien voorkomt witte kleding dat kleuren van de kleding zelf invloed hebben op de perceptie van de verfmengsels. Hierdoor blijft het eindresultaat trouw aan de gekozen tinten.

3.     Voorkomen dat kleding afgeeft

Vroeger maakten schilders hun eigen verf, waardoor het essentieel was dat hun kleding geen kleuren af gaf die het resultaat konden beïnvloeden. Deze praktijk is nog steeds relevant. Ook tegenwoordig kan kleding kleur afgeven, wat ongewenste effecten op het schilderwerk kan hebben. Daarom wassen we bijvoorbeeld rode kleding apart om te voorkomen dat deze kleur doorloopt naar andere stoffen. Dit principe geldt ook sterk voor de werkkleding van schilders.

4.     Om vlekken snel op te sporen

Witte kleding maakt het mogelijk om vlekken snel te identificeren. Dit is niet alleen praktisch voor het behouden van een nette uitstraling, maar speelt ook een cruciale rol in de veiligheid van de schilder. Wanneer je met bepaalde chemicaliën werkt, is het direct opmerken van vlekken essentieel. Het zorgt ervoor dat schilders snel kunnen reageren op potentieel gevaarlijke stoffen en hun huid kunnen beschermen tegen schadelijke effecten. Dit verhoogt de veiligheid tijdens het werk.