EN ISO11611: Beschermende kleding bij lassen en verwante werkzaamheden
Deze norm legt de vereisten vast voor lasserskleding. Het gaat hierbij om normale kleding die een hele werkdag gedragen kan worden. De kleding beschermt tegen kleine spatten gesmolten metaal, toevallig vlamcontact en UV-straling. De kleding met deze norm is niet geschikt voor speciale laswerkzaamheden.
Wat houdt deze norm in?
Deze norm bestaat uit een aantal testen die worden beschreven in de normen ISO 6942, ISO 9150, ISO 15025 en EN 1149-2. Deze kun je hieronder vinden. De norm bestaat uit twee klassen: Klasse 1: Laagste klasse, geschikt voor normale lassituaties Klasse 2: hoogste klasse, geschikt voor gevaarlijke lassituaties.
Verschillende tests
ISO 6942
Dit is een methode voor het beoordelen van materialen en materiaalcombinaties bij blootstelling aan warmtestraling. Tijdens de test wordt het doek blootgesteld aan hitte door middel van infrarood straling. Aan de andere kant wordt dat de temperatuurstijging van het doek gemeten. Deze testmethode komt overeen met de EN 531C. Bij deze testmethode zijn verschillende klassen haalbaar.
- Klasse 1: temperatuurstijging ontstaat na ≥ 7 seconden
- Klasse 2: temperatuurstijging ontstaat na ≥ 16 seconden
Voor volledige bescherming tegen risico’s waaraan lassers blootstaan hebben wij aanvullende persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) om handen, hoofd en voeten te beschermen.
ISO 9150
Bij deze test wordt bepaald hoe het materiaal zich gedraagt onder invloed van kleine spatten gesmolten metaal. Tijdens de test worden er druppels gesmolten metaal op een verticaal hangend stuk doek gespetterd. Vervolgens wordt bepaald na hoeveel druppels er aan de achterzijde van het doek een temperatuurstijging van 40°C is ontstaan.
Ook bij deze test zijn er twee klassen haalbaar:
- Klasse 1: ≥ 15 druppels gesmolten metaal
- Klasse 2: ≥ 25 druppels gesmolten metaal
ISO 15025 Beproevingsmethode voor beperkte vlamverspreiding.
Bij deze testmethode wordt een doekstaal gedurende 10 seconden bevlamd. Hierbij moeten de navlamtijd, nagloeitijd en gatvorming binnen de waarden - gesteld in de norm - vallen. Deze test komt overeen met EN 531A. De bevlamming kan op twee manieren uitgevoerd worden:
- Procedure A (levert A1) is de horizontale bevlamming (zoals bij EN 470 en EN 531)
- Procedure B (levert A2) is de kant bevlamming
Voor wie?
Met de EN ISO11611 gecertificeerde kleding wordt gedragen door werknemers bij wie het risico op aanraking met hoge temperaturen hoog is. Ga voor tijdens jouw werkzaamheden voor het High-Vis Lasshirt van Snickers of ga voor volledige bescherming met de vlamvertragende overall van Havep.