Normeringen
Welke risico’s en gevaren er op een werkplek zijn, wordt duidelijk gemaakt door de inventarisatie en evaluatie, die iedere werkgever verplicht is te doen. Risico’s worden zo veel mogelijk beperkt door verschillende maatregelen in de werkomstandigheden, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Om dan goed beschermd te zijn hebben wij verschillende PBM (persoonlijke beschermingsmiddelen). Om aan te geven tegen welke risico’s en in welke mate de kleding beschermt, zijn de EN-normen toegepast.
EN 1149: Beschermende kleding tegen elektrostatische eigenschappen
Antistatische werkkleding voorkomt dat er vonken ontstaan door elektrostatische oplading. Deze vonken kunnen op hun beurt weer brand of zelfs explosies veroorzaken. Antistatische veiligheidskleding wordt vooral gedragen in de chemische industrie, olie -en gaswinning bedrijven en nutsbedrijven. Door de antistatische kleding te dragen worden de risico’s beperkt.
Alle informatie over de EN1149 normering
EN 13034: Beschermende kleding tegen vloeibare chemicaliën
Beschermende kleding tegen vloeibare chemicaliën beschermen de drager tot op bepaalde hoogte tegen kleine spatten en nevel van chemische stoffen. De kleding wordt gedragen door werknemers ie het risico lopen in aanraking te komen met chemicaliën.
EN 14058: Beschermende kleding voor bescherming tegen koele omstandigheden
Tijdens het werken in koude temperaturen, bijvoorbeeld in de winter of in een koel -of vriescel is het voor jou belangrijk om warm te blijven. Kleding met de EN 14058 norm beschermt je tegen koele temperaturen tot -5°C.
EN 342: Beschermende kleding tegen werk in koude en lage temperaturen
Tijdens het werken in koude temperaturen is het belangrijk om lekker warm te blijven. Beschermende kleding die jou warm houdt is kleding met de EN 14058 en EN 342 normen. De EN 342 norm beschermt tegen temperaturen van onder de -5°C in combinatie met luchtvochtigheid en wind.
EN 14404: Bescherming voor werk in een knielende positie
De EN 14404 is alleen van toepassing in combinatie met gecertificeerde kniebescherming. Deze zitten in categorie 3 van de PBM. Samen met de kniestukken weet jij zeker dat jouw knieën beschermd zijn.
EN 17353 Beschermende kleding in medium risk situaties: Beschermende kleding voor werk in medium risk situaties
Deze norm vermeldt de vereiste voor verbeterde zichtbaarheid in medium risk-situaties. Bij deze norm onderscheiden we de bescherming voor overdag, voor ‘s nachts en een combinatie van beiden.
Type A: fluorescerend materiaal
Dit type is bedoeld voor de verbetering van alleen dag-zichtbaarheid. Deze kleding kan beschermen door alleen toepassing van fluorescerend materiaal.Type B: reflecterend materiaal
Deze kleding is bedoeld voor de verbetering van nacht-zichtbaarheid. De reflectie is goed te zien met bijvoorbeeld koplampen.Type AB: fluorescerend en reflecterend materiaal
Dit is kleding met een combinatie van fluorescerend en reflecterend materiaal, waardoor het zowel overdag als ‘s nachts geschikt is om te dragen.Alle informatie over de EN17353 normering
EN 343: Beschermende kleding tegen regen en slecht weer
Deze norm geeft aan in hoeverre de kleding beschermt tegen neerslag (regen en sneeuw), mist en vochtigheid van de grond.
EN ISO 11611: Beschermende kleding bij lassen en verwante werkzaamheden
Deze norm legt de vereisten vast voor lasserskleding. Het gaat hierbij om kleding die bij normale temperaturen de hele dag gedragen kan worden en daarbij ook bescherming biedt tegen kleine spatten van gesmolten metaal, toevallig vlamcontact en UV-straling. De norm is niet geschikt als bescherming bij speciale laswerkzaamheden.
EN ISO 11612: Beschermende kleding tegen hitte en vlammen
Kleding met deze norm biedt bescherming tegen hitte en vlammen met uitzondering van lassers en brandweerlui. De drager wordt beschermd tegen korte contacten met vlammen en tegen convectieve -en stralingshitte.
EN ISO 20471 Bescherming door hoge zichtbaarheid bij dag, schemer en nacht
De kleding die deze norm bevat valt in risicoklasse ll. De mate van zichtbaarheid wordt aangegeven met verschillende klassen.
Alle informatie over de EN ISO 20471 normering
IEC 61482 Bescherming tegen thermische gevaren van elektrische vlamboog
De normering EN IEC 61482 biedt bescherming tegen de thermische gevaren van een elektrische vlamboog. De kleding valt in risicoklasse lll, wat betekent dat deze jaarlijks gecontroleerd moeten worden.
Alle informatie over de IEC 61482 normering
SB Standaard veiligheidsnormen werkschoenen
De schoenen met de SB-normering hebben een veiligheidsneus die beschermt tegen een impact van 200 joule. Dit houdt in dat de schoen beschermt tegen vallende materialen van 20 kilo en lichter.
S1 Classificatie
Werkschoenen met een S1 classificatie hebben minimaal een veiligheidsneus die beschermt tegen een impact van 200 joule en hebben een indeuk resistentie van 15000 newton. Daarnaast zijn de werkschoenen antistatisch en moeten de schoenen voorzien zijn van een gesloten hiel en schokabsorberende hak. Werkschoenen met de S1-classificering zijn niet waterbestendig.
S2 Classificatie
S2 werkschoenen hebben dezelfde eisen als de S1-werkschoen. Ze zijn dus voorzien van een veiligheidsneus, zijn antistatisch en hebben een gesloten hiel en schokabsorberende hak. Het grote verschil tussen de twee schoenen is het gebruik van waterafstotend materiaal aan de buitenkant. De werkschoenen met de S2 classificering zijn dus wel waterafstotend en kunnen gedragen worden in vochtige en natte ruimtes.
S3 Classificatie
De meest gedragen veiligheidsschoen is een schoen met de S3-normering. Dat komt omdat deze classificatie de meest uitgebreide eisen stelt aan de schoen. S3-werkschoenen voldoen aan de eisen van de S2-werkschoen. Daarnaast zijn de S3-schoenen aangevuld met een antiperforatiezool. Dit houdt in dat de zool scherpe voorwerpen, zoals spijkers, niet doorlaat.
S4 Classificatie
De S4-normering geldt alleen voor kunststof laarzen. De laarzen bestaan uit rubber of polymeren, wat ze volledig waterdicht maakt en makkelijk schoon te maken. Verder voldoen de laarzen aan dezelfde normen als de S2-classificatie. Ze zijn waterdicht, antistatisch, zijn bestand tegen 200 joule, hebben een indeuk resistentie van 15000 Newton en zijn voorzien van een gesloten hiel en een schokabsorberende hak.
S5 Classificatie
De S5-classificatie voldoet aan dezelfde eisen als de S4. Daarnaast zijn de laarzen voorzien van een antiperforatiezool (ondoordringbare zool) en een antislip profiel. Het zijn dus de veiligste onder de veiligheidslaarzen.
S1P Classificatie
De S1P-classificatie houdt grotendeels hetzelfde in als de S1-classificatie. De schoenen hebben dus minimaal een veiligheidsneus en indeuk resistentie en de schoenen zijn antistatisch en voorzien van een gesloten hiel en schokabsorberende hak. Daarnaast zijn de S1P-veiligheidsschoen ook nog voorzien van een anti-penetratie tussenzool.
OB Classificatie
De schoenen met een OB normering zijn voor professioneel gebruik, maar hebben geen veiligheidsneus. De OB-veiligheidsschoenen zijn waterdicht en daarom geschikt in natte omstandigheden. De schoenen zijn uitgerust met een gesloten hiel en een schokbestendige hak, ze zijn zuur -en oliebestendig, hebben antistatische eigenschappen en energieopname in de hak.
O1 Classificatie
Veiligheidsschoenen met de O1-certificering voldoen aan dezelfde eisen als de OB-normering. Daarbij hebben ze antistatische eigenschappen, een energie-absorberende hak en een gesloten hiel.
O2 Classificatie
Met O2-genormeerde schoenen voldoen aan dezelfde eisen als de O1-normering, maar hebben daarbij maximum waterdoorlaatbaarheid en waterabsorptie aan het bovenmateriaal.
O3 Classificatie
De met O3-genormeerde veiligheidsschoenen hebben minimaal dezelfde eigenschappen als de O2-veiligheidsschoen. Daarnaast heeft de schoen een anti-perforatie zool en een minimale hoeveelheid profilering.